Beiaardklas te Roeselare

Sedert 1991 bestaat er, dankzij de samenwerking van het Roeselaarse stadsbestuur met de “Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn”, in het hart van West-Vlaanderen een beiaardcursus.
Zo studeerden in de Roeselaarse afdeling reeds de beiaardiers van Ieper, Wingene en Nieuwpoort en de assistent-beiaardier van Roeselare.

De beiaardklas staat niet alleen open voor mensen die beroepshalve stadsbeiaardier willen worden. Iedereen is er ook welkom die als amateur kennis wil maken met dit unieke instrument. De toelatingsvoorwaarden zijn gelijk aan deze van de muziekacademies.

Wie het laureaatsdiploma van de beiaardschool wil behalen, kan vanaf de middelbare graad de gespecialiseerde theoretische vakken zoals harmonie en campanologie te Mechelen volgen.

De Roeselaarse beiaardklas bevindt zich in het gebouw van de Academie voor Muziek en Woord in de Meense Heirweg. Docent Koen Cosaert, tevens stadsbeiaardier te Roeselare, geeft er les op een gloednieuw studieklavier. Op geregelde tijdstippen gaan de lessen ook door op de beiaard van de Sint-Michielstoren. De beiaardklas beschikt tevens over een gespecialiseerde bibliotheek.

Wie geen eigen oefenklavier bezit kan gebruik maken van het oefenklavier in de beiaardklas. Deze is toegankelijk tijdens de openingsuren van de Academie. De studenten zijn ook automatisch lid van de Mechelse studentenvereniging “Campana” en krijgen een uitnodiging voor alle evenementen en studiereizen. Ze kunnen ook deelnemen aan de studentenconcerten op verschillende torens in ons land.

Verdere inlichtingen kunnen bekomen worden bij de docent Koen Cosaert, Hopstraat 13, 8500 Kortrijk (tel/fax 056 22 72 41 of e-mail cosaert.koen@skynet.be )